Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δέρμα και Τρίχωμα.



Η Σημασία της Διατροφής

Το δέρμα και τρίχωμα είναι σαν ένα παράθυρο της συνολικής υγείας των κατοικιδίων. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως γενετικοί, διατροφή, παράσιτα, ασθένειες και καλλωπισμός, που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την διατήρηση του δέρματος και του τριχώματος.
Η γενετική διαμόρφωση ενός πλάσματος προσδιορίζεται από τη σύλληψη και δεν έχουμε σχεδόν καθόλου επιρροή. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν είναι η διατροφή, ο καλωπισμός και η φροντίδα τη υγείας.
Γενικές λειτουργίες του δέρματος
dx1-01.jpgΤο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Σε ένα νεογέννητο κουτάβι το δέρμα και το τρίχωμα αντιπροσωπεύουν το 24% του βάρους του. Με την ωριμότητα, το δέρμα και τρίχωμα ακόμη αντιπροσωπεύει το 12%. Το δέρμα είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας στο περιβάλλον και προστατεύει το ζώο από χημικά, φυσικά και μικροβιολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή, δουλεύει ως ένα αποτελεσματικό κεκλεισμένο εμπόδιο που επιτρέπει ένα εσωτερικό περιβάλλον για όλα τα άλλα όργανα και προστατεύει από απώλεια νερού. Επιπλέον, το δέρμα ελέγχει την βασική θερμοκρασία του σώματος και είναι το πρωταρχικό αισθητήριο όργανο για την αφή, την πίεση, τον πόνο, το ξύσιμο, τη ζέστη και το κρύο.


Η δομή του δέρματος

dx1-02.gifΤο δέρμα αποτελεί την συνεχή εξωτερική επιφάνεια του σώματος και στα διάφορα μέρη του σώματος διαφέρει σε πάχος, χρώμα και παρουσία τριχών και νυχιών. Παρά αυτές τις διαφορές, που αντανακλούν διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις, όλοι οι τύποι δέρματος έχουν την ίδια βασική δομή. Η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος � που ονομάζεται επιδερμίς � αποτελείται από ένα στρώμα κυττάρων, που συνέχεια αποβάλλεται . Τα κύτταρα συνήθως χρειάζονται 3 εβδομάδες για να ωριμάσουν και ακόμη 7 ημέρες για να αποβληθούν από το δέρμα. Από κάτω βρίσκεται η Δερμίς, ένα πολύ ευαίσθητο στρώμα από αιμοσφαίρια, νεύρα, λίπος και πόρους ιδρώτα. Εδώ είναι το σημείο όπου μεγαλώνουν οι τρίχες. Το τριχωτό των περισσοτέρων κατοικιδίων είναι σύνθετο. Μακριές, δυνατές τρίχες θα μεγαλώσουν από το μεγάλο πρωταρχικό τριχωτό, πού περιβάλλεται από ένα μεταβλητό αριθμό (3-10) βοηθητικών τριχωτών που παράγουν λεπτές, κοντές τρίχες.


Η ανάπτυξη των τριχών

Οι τρίχες δεν μεγαλώνουν συνέχεια αλλά σε κύκλους. Κάθε κύκλος αποτελείται από μία περίοδο ανάπτυξης και μία περίοδο ανάπαυσης. Ο κύκλος παραγωγής τριχών είναι πολύ μεταβλητός στους σκύλους και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τη φυλή. Παρά ταύτα, οι περισσότερες φυλές ανήκουν σε εξαμηνιαίο κύκλο με δύο αλλαγές τριχώματος το χρόνο, νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλαγές στη διάρκεια και την ένταση του φωτός της ημέρας θα ενεργοποιήσουν το σώμα να αρχίσει να αλλάζει τρίχωμα. Πολλοί σκύλοι, βέβαια, μένουν εντός σπιτιού τις ημέρες μας και έτσι είναι εκτεθειμένοι σε αρκετές ώρες τεχνικού φωτός. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν τρίχωμα όλο το έτος.


Η σπουδαιότητα της Διατροφής

dx1-03.jpgΠροκειμένου να αυξήσετε τη δυνατότητα του σκύλου σας να αναπτύξει και να διατηρήσει υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα χρειάζεται να του παρέχεται το κατάλληλο περιβάλλον και βέβαια την κατάλληλη διατροφή. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την κατάσταση του δέρματος και την ανάπτυξη/παραγωγή του τριχώματος. Μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνονται οι πρωτεϊνες, τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Εάν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται σε επάρκεια τότε θα παρατηρηθούν τα σημάδια αυτής της  έλλειψης όπως: τρίχωμα θαμπό και ξηρό καθώς και απώλεια  της ελαστικότητάς του και «αραίωμα».


Πρωτεΐνες

Μέχρι και το 30% των αναγκών σε πρωτεΐνες του κατοικιδίου σας χρησιμοποιούνται  για το δέρμα του και το τρίχωμά του. Το τρίχωμα αποτελείται κατά 95% από πρωτεΐνες. Σε μερικές φυλές σκύλων η συνδυασμένη ανάπτυξη του συνόλου του τριχώματος στο σώμα τους  μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 μέτρα την ημέρα! Μία υψηλής ποιότητας πηγή πρωτινής στη διατροφή τους μ όλα τα απαραίτητα αμινοξέα(δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) είναι αναγκαία για να διασφαλίσει  ότι το τρίχωμα μπορεί να μεγαλώσει χωρίς  να περιορίζεται από  μία δίαιτα φτωχή σε πρωτεϊνες. 
Πηγή : veterinary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου