Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Διατηρείστε την γάτα σας υγιή.





Διατηρείστε την γάτα σας υγιή

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η υγεία της γάτας σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Κάθε μήνα θα πρέπει να εξετάζετε την γάτα σας εξονυχιστικά για πιθανά σημάδια αρρώστιας. Απλώς θυμηθείτε ότι κάποιες γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν την αρρώστια ή τον πόνο, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί.
Λίστα ελέγχου κατάστασης της υγείας

Σωματική κατάσταση – Πρέπει να εξοικειωθείτε με τον έλεγχο της σωματικής κατάστασης της γάτας σας. Όταν ψηλαφίζετε το σώμα της γάτας σας, πρέπει να είστε σε θέση να νιώθετε (ανάλογα βέβαια με την ράτσα και το μέγεθος της) και αρκετές φορές να βλέπετε τα πλευρά της με σχετική ευκολία. Επίσης, η μέση και το στομάχι της πρέπει να είναι διακρίνονται εύκολα. Έχετε τεταμένη την προσοχή σας για αλλαγές στην σωματική κατάσταση της γάτας σας που μπορεί να υποδεικνύουν απώλεια ή αύξηση βάρους.
Αυτιά – τα αυτιά της γάτας σας πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς κίτρινο ή μαύρο κερί και άσχημες μυρωδιές.

Μάτια – τα μάτια πρέπει να είναι λαμπερά και καθαρά, χωρίς σημάδια κόκκινα ή ερεθισμού. Η γάτα σας δε πρέπει να απομακρύνει τα μάτια της από το φως σαν να είναι επώδυνο γι’ αυτήν.

Μύτη – Η μύτη της γάτας σας είναι συνήθως μαλακή και υγρή στο άγγιγμα της. Δε πρέπει να εντοπίζεται ξηρότητα σε μία υγιή μύτη ούτε να «τρέχει» συνεχώς ή να αιμορραγεί.
Στόμα – τα δόντια πρέπει να είναι άσπρα, χωρίς υπερβολική πέτρα, και τα ούλα πρέπει να είναι υγιή ροζ ή μαύρα. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν παράγει υπερβολικό σάλιο, δεν προσπαθεί να αφαιρέσει κάτι από το στόμα  χρησιμοποιώντας τα νύχια της, δε της πέφτει το φαγητό καθώς μασάει και δεν έχει κακή αναπνοή. Αυτά είναι μερικές από τις ενδείξεις κακής στοματικής υγιεινής.

Δέρμα και τρίχωμα-  το δέρμα μπορεί να είναι ροζ ή μαύρο, ανάλογα με τις χρωστικές ουσίες που είναι κοινές για κάθε ράτσα ή την γενετική ιστορία του κάθε ζώου. Επίσης δεν πρέπει να έχει  απολέπιση, ασπρόμαυρα σημάδια, μολυσμένες ή ζεστές και φλεγμονώδεις περιοχές.
Το τρίχωμα πρέπει να είναι πυκνό  (ανάλογα βέβαια με την ράτσα) και λαμπερό χωρίς σπασμένες τρίχες, γυμνά  σημεία, πιτυρίδα ή ψύλλους.

Νύχια – Πρέπει να είναι λεία είτε μαύρου ή άσπρου χρώματος. Νύχια τα οποία είναι σκληρά, απολεπισμένα ή σπάνε εύκολα μπορεί να απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα. Εάν έχετε μία γάτα που ζεί αποκλειστικά  μέσα στο σπίτι, πρέπει να λιμάρετε ή να κόβετε τα νύχια της τακτικά για να μην μεγαλώνουν υπερβολικά τραυματίζοντας το δέρμα.

Πέψη  -  Παρατηρείτε  πάντα αν η γάτα σας τρώει με  όρεξη και φροντίστε να έχετε  εικόνα του τι εσείς και οι υπόλοιποι στην οικογένεια σας την ταΐζουν. Κάποιες αλλαγές στην όρεξη, μπορεί να οφείλονται σε ιδιοτροπία – αν όμως διαρκούν περισσότερο από 2 ημέρες, μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
                                                                                        
Δίψα- Οι υγιείς γάτες, που τρώνε ξηρά ή υγρή τροφή, συνήθως δε διψάνε πολύ και πίνουν από ασυνήθιστες πηγές νερό, όπως βρύσες που στάζουν. Οι γάτες που συχνάζουν και έξω βρίσκουν πηγές νερού, συχνά εκτός σπιτιού. Ανεξάρτητα όμως από το αν η γάτα σας ζει ή όχι μέσα στο σπίτι, να φροντίζετε ΠΑΝΤΑ να υπάρχει διαθέσιμο ένα μεγάλο μπωλ με φρέσκο, καθαρό νερό. Αν η γάτα σας ξαφνικά αρχίσει να πίνει περισσότερο από την συνηθισμένη ποσότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους άσκηση, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας διότι μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Συμπεριφορά - Η γενικότερη συμπεριφορά  της γάτας σας είναι ένας δείκτης της υγείας της. Εάν παρατηρήσετε ότι κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο ή φαίνεται πιο ήσυχη και λιγότερο παιχνιδιάρα, είναι πιθανό να μην αισθάνεται καλά. Οι άρρωστες γάτες συχνά αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή, αρχίζουν να ουρούν σε ασυνήθιστα μέρη ή γίνονται επιθετικές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Γενικότερα, να είστε παρατηρητικοί διότι οι γάτες είναι ιδιαίτερα καλές στο να κρύβουν αδιαθεσίες. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αν διακρίνετε κάποια ασυνήθιστη αλλαγή.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σκύλος και άνθρωπος.



ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ο σημερινός κατοικίδιος σκύλος θεωρείται ότι έζησε στην Ευρώπη 70 – 40 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατοικίδιος σκύλος κατάγεται από το λύκο, ο οποίος κατά τη Νεολιθική εποχή πλησίαζε στους ανθρώπινους καταυλισμούς για να βρει τροφή και να ζεσταθεί στις φωτιές τους. Η θεωρία ότι ο κατοικίδιος σκύλος γίνεται πιο άγριος αν διασταυρωθεί με λύκο έχει αναθεωρηθεί. Στην Αρχαία Ελλάδα οι μαρτυρίες που υπάρχουν αφορούν παραστάσεις σκύλων σε σκηνές κυνηγιού και μάχης. Στον Ξενοφώντα ανήκουν οι πρώτες γραπτές σοβαρές πληροφορίες σχετικά με τους σκύλους που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στο κυνήγι.

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η καλή διατροφή και τα γερά δόντια θα βοηθήσουν ένα σκύλο να ξεπεράσει τα πιο πολλά από τα προβλήματα που θα συναντήσει στη διάρκεια της ζωής του, τα πρότυπα διατροφής έχουν βελτιωθεί πολύ και η συνειδητοποίηση του ότι οι σκύλοι θα έχουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα στάδια της ζωής τους έχει συντελέσει πολύ στο να παραταθεί η ενεργός ζωή του κατοικίδιου σκύλου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Κουτάβια που λιμοκτονούν και μαραζώνουν, παχύσαρκα υπέρβαρα σκυλιά που τους κόβεται η αναπνοή στα τέσσερα βήματα, νύχια που έχουν μακρύνει από την έλλειψη άσκησης. Η «ισορροπημένη» διατροφή έχει γίνει σλόγκαν για πολλές εταιρείες διατροφής σκύλων, οι οποίες παράγουν μεγάλη ποικιλία τροφών κατάλληλων για σκύλους. Για να καταλάβει ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου τι αποτελεί ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να είναι ενήμερος για τις κύριες θρεπτικές ουσίες στις διάφορες ομάδες τροφών. Αυτές είναι : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, καθώς και το βασικό συστατικό, το νερό, που απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
αυτές χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες για τους σκύλους «εργάτες» και, σε μικρότερη έκταση, για τα κατοικίδια σκυλιά που κάνουν τακτικά περιπάτους. Επίσης, για εκείνα τα σκυλιά που είναι δραστήρια μέσα στο σπίτι, που κοιμούνται σπάνια και περπατάνε την ημέρα τους πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, δείχνοντας ζήλο να φυλάνε το σπίτι καθώς και να αστυνομεύουν τον κήπο. Ενέργεια απαιτείται για να διατηρείται ο σκύλος ζεστός όταν ο καιρός είναι κρύος και επίσης απαιτείται ενέργεια για όλες τις αντιδράσεις του μεταβολισμού που γίνονται μέσα στο σκύλο, καθώς και για την τεράστια κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια της μυικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από ράτσα σε ράτσα και από σκύλο σε σκύλο ανάλογα με το τι τους ζητάμε να κάνουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ο σκύλος – οδηγός που περπατάει οκτώ χιλιόμετρα χωρίς ανάπαυση και άλλα οκτώ για να επιστρέψει έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια από το Λαμπραντόρ του σπιτιού που ασκείται κάνοντας δυο βόλτες των δέκα λεπτών με το αφεντικό του και μετά περνάει το υπόλοιπο της ημέρας ξαπλωμένο μέσα σε ένα ζεστό ή δροσερό, ανάλογα την εποχή, σπίτι.

altΜια συνηθισμένη παγίδα είναι το να υποθέτουμε ότι η διατροφή του σκύλου πρέπει να αλλάζει αρκετές φορές την εβδομάδα για να μη βαριέται το ζώο την τροφή του, πράγμα που δεν ισχύει. Όταν βρει ο ιδιοκτήτης του σκύλου μια κατάλληλη σύνθεση μερίδας φαγητού καλά θα κάνει να προσκολληθεί σε αυτή. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζει τη γεύση ή να αγοράζει την πιο ακριβή τροφή που υπάρχει στην αγορά για να νομίζει ότι φτιάχνει ένα γεύμα ειδικής ποιότητας.
Η κροκέτα σαν λύση διατροφική έχει να κάνει αρκετά και με τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για μαγείρεμα του φαγητού του σκύλου !
Όταν κάποιος διαλέγει μια τροφή θα πρέπει να σκεφτεί πόσο ασκείται ο σκύλος του ή την ηλικία του, καθώς μεγαλώνει ο σκύλος συνήθως οι ανάγκες του σε ενέργεια ελαττώνονται και περπατάει λιγότερο μέσα στο σπίτι, όταν δεν τον βγάζει περίπατο προχωράει πιο αργά και έτσι καλύπτει μικρότερη απόσταση. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειαστεί τροφές ειδικής σύνθεσης με υψηλή απόδοση ενέργειας, ώστε να διατηρηθεί ο σκύλος σε καλή σωματική κατάσταση. Η χορήγηση ενός γεύματος την ημέρα είναι συνήθως αρκετή για συντήρηση της υγείας του ζώου. Αν, με το τακτικό ζύγισμα, διαπιστωθεί ότι ο σκύλος παχαίνει πάρα πολύ, τότε η καλύτερη λύση είναι μια τροφή με λιγότερες θερμίδες και όχι την ελάττωση της ποσότητας της τροφής που ήδη παίρνει, επειδή ο σκύλος μπορεί να την τρώει χωρίς να νιώθει ότι λιγόστεψε η ποσότητα παρότι θα παίρνει λιγότερες θερμίδες.
Ο στόχος είναι η διατήρηση του βάρους του ζώου στο επίπεδο που υπήρχε όταν ήταν νέο. Με την πρώτη αύξηση του βάρους, πάνω από δυο κιλά, αρχίζει η δίαιτα!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΣΚΥΛΟΥ
ΣΚΥΛΟΣΑΝΘΡΩΠΟΣ
3 μηνών3 ετών
6 μηνών10 ετών
12 μηνών20 ετών
2 ετών24 ετών
3 ετών28 ετών
4 ετών32 ετών
5 ετών36 ετών
6 ετών40 ετών
7 ετών44 ετών
8 ετών48 ετών
............
18 ετών90 ετών


Πηγή : viozois.gr

Σήμανση με Microchip.




Ηλεκτρονική Σήμανση ( Microchip)
1. Τι είναι η ηλεκτρονική Σήμανση; 
Είναι μια μέθοδος ηλεκτρονικής Σήμανσης και Καταγραφής των ζώων. 
2. Γιατί πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται τα ζώα;
α) Για να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη τους, αν χαθούν.
β) Για να εξαλείψουμε τις κλοπές. 
γ) Για να μειώσουμε τα εγκαταλελειμένα και παρατημένα ζώα. 
δ) Για να περιορίσουμε το πρόβλημα των αδεσπότων. 
ε) Για να παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση ζώων.3. Δε μπορώ να το σημάνω με άλλους τρόπους; 
Είνα σχεδόν ανώδυνη μέθοδος, δεν απαιτεί αναισθησία, είναι μόνιμη, δεν αλλοιώνεται και είναι η μοναδική αξιόπιστη και εφαρμόσιμη διεθνώς. 
4. Πώς γίνεται; 
Γίνεται από τον κτηνίατρό σας με έναν τρόπο που μοιάζει με το συνήθη εμβολιασμό. Με τη βοήθεια συσκευής που θυμίζει σύριγγα τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου σας ( υποδόρια), μια μικροσκοπική ηλεκτρονική κάψουλα. 
5. Σε ποιό σημείο του ζώου τοποθετείται; 
Το καταληλότερο σημείο είναι το αριστερό μέρος του τραχήλου, έμπροσθεν της αντίστοιχης ωμοπλάτης. 
6. Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ζώο μου.; 
Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες και οι στοιχειωδεις κανόνες ασηψίας τα πιθανά προβλήματα μηδενίζονται. Οι μικροσκοπικές κάψουλες είναι φτιαγμένες από υλικό που δεν προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό. 
7. Μπορεί η καψουλα να φύγει από τη θέση της; 
Υπάρχουν λίγες αναφορές διεθνώς για πιθανή μετακίνηση του microchip σε άλλο σημείο του σώματος. 
8. Αν το ζώο μου έχει ήδη σημανθεί με άλλο τρόπο, πρέπει να του κάνω και ηλεκτρονική σήμανση;
Κανένας άλλος τρόπος δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς στο ζώο πρέπει να τοποθετηθεί και microchip. 
9. Αν το ζώο έχει ήδη σημανθεί σε άλλη χώρα; 
α) Ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα ( scanner – reader) που διαθέτει. 
β) Θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στη τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων 
γ) Μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και ειδικότερα αν δεν ανιχνεύεται η προηγούμενη κάψουλα, να επανασημάνει το ζώο για μεγαλύτερη ασφάλεια. 
10. Από πότε τίθεται σε ισχύ η συγκεκριμένη νομοθεσία και σε πόσο χρόνο πρέπι να έχω σημάνει το ζώο μου; 
Η νομοθεσία είναι ΗΔΗ σε ισχύ (Νοέμβριος 2003) και προβλέπει περιθώριο εφαρμογής 6 μηνών. 
11. Η νομοθεσία αφορά και τις γάτες; 
Ο νομοθέτης ορίζει μόνο για τους σκύλους. 
Ολα όμως τα ζώα μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία αυτή. 
Ειδικότερα το microchip απαιτείται για τα ζώα που ταξιδεύουν διεθνώς. 
12. Πόσο κοστίζει; 
Η τελική τιμή θα ορισθεί και κινοποιηθεί από τα Κτηνιατρικά Συνδικαλιστικά Οργανα. 
Το ύψος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σημαινομένων ζώων ανά ιδιοκτήτη και από το κόστος προμήθειας υλικών και εξοπλισμού από τους Κτηνιάτρους. 
13. Το μέτρο αφορά και τα αδέσποτα; 
Οχι, για τα αδέσποτα η νομοθεσία προβλέπει σύστημα σήμανσης με κολλάρα.
Πηγή: skmza

Πρώτες βοήθειες στο σκύλο μου.


article3


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Η ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘ'ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ


Καλό θα ήταν να διατηρούμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών που να περιέχει τα ακόλουθα:

  • ΑΤΡΟΠΙΝΗ: Χορηγείται κανονικά ενδοφλέβια αλλά σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να χορηγηθεί υποδόρια ακόμη και ενδομυικά . Αποτελεί αντίδοτο σε δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά (φόλα) ή αργότερα σε περίπτωση βραδυκαρδίας.
  • ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ: Σκεύασμα βραχείας δράσης . Σε πρήξιμο (σε λαιμό, χείλη, πρόσωπο) συνήθως από τσιμπήματα.
  • BETADINE SOLUTION: Σε κάθε τραύμα, τσίμπημα, γδάρσιμο και γενικά σε οποιαδήποτε πληγή για αποστείρωση.
  • Αποστειρωμένους επιδέσμους, γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο.
  • Αναγκαία για σταμάτημα τυχόν αιμορραγίας: Γάλα μαγνησίας ή ενεργό άνθρακα: Σε χάπια ή σιρόπι για τη δέσμευση ουσιών που μόλις έφαγε ο σκύλος και είναι επικίνδυνες αν απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΓΙΟΥΣ ΣΚYΛΟΥ
Θερμοκρασία (πρωκτική)Ρυθμός αναπνοήςΠαλμοί
37,9 – 39,2 βαθμούς κελσίου10 έως 30 αναπνοές το λεπτό
Νεαρός σκύλος : έως 200παλμοί το λεπτό
Ενήλικος σκύλος : 90 – 120 παλμοί το λεπτό


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Τι κάνωΤι αποφεύγω
  • Πλησιάζω μιλώντας καθησυχαστικά στο σκύλο
  • Αν χρειαστεί να φιμώσω χρησιμοποιώ επίδεσμό, γραβάτα ή σκοινί με το οποίο κάνω μια θηλιά την τυλίγω γύρω από το ρύγχος και δένω τις άκρες πίσω από τα αυτιά
  • Τα μπλέ ούλα είναι ένδειξη ασφυξίας λόγω παρεμπόδισης αναπνοής. Τα γκρι η λευκά ούλα αποτελούν ένδειξη αναιμίας λόγω αιμορραγίας ή σοκ. Σκουροκόκκινες μεμβράνες αποτελούν ένδειξη δηλητηρίασης.
  • Αν το σύνηθες χρώμα των ούλων του σκύλου μου είναι σκούρο τότε εξετάζω το χρώμα στο εσωτερικό του κάτω βλέφαρου του ματιού.
  • ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΜΕΣΩΣ
  • Ποτέ δεν φιμώνω σκύλους με κοντό ρύγχος ή σκύλο με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ποτέ δεν φιμώνω σκύλο που έχει κάνει εμετό η είναι αναίσθητος
  • Δεν τοποθετώ φάρμακο σε πληγή πριν την εξετάσει ο γιατρός. Δεν σκεπάζω την πληγή με βαμβάκι
  • Δεν επιχειρώ να καθορίσω πόσο σοβαρά είναι τα τραύματα. Συχνά υπάρχει εσωτερική αιμορραγία και βλάβη που δεν μπορώ να ανιχνεύσω. Π.χ. ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί να δώσει την επόμενη μέρα, νευρικά συμπτώματα


ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ
Τι κάνωΤι αποφεύγω
    • Ελέγχω το σκύλο μετά από ένα σκυλοκαυγά αρκετές φορές, μπορεί αρχικά να φαίνεται ανέπαφος. Τα περισσότερα δαγκώματα όμως δημιουργούν τρύπες και είναι δυνατό να περάσουν μερικά λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να αιμορραγούν η να μην αιμορραγούν τελικά.
    • Ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό, μπορώ να χρησιμοποιήσω ήπιο αντισηπτικό διάλυμα (betadine solution)
    • Επιχειρώ να σταματήσω την αιμορραγία ΜΟΝΟ όταν είναι πολύ έντονη πιέχοντας την πληγή με βαμβάκι ή κομπρέσα εμποτισμένη με κρύο νερό.
    • ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ
      • Δεν κλείνω το άνοιγμα της πληγής ώστε τυχόν υγρά – πύον να είναι δυνατόν να φύγουν (απαγορεύεται το ράψιμο της πληγής).


      ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ
      Συμπτώματα : άμεσος δυνατός πόνος, πρήξιμο της περιοχής, προοδευτική εξασθένηση. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να εξελίσσονται γρήγορα από τα απλά ρίγη σε δύσπνοια, εξασθένηση του σφυγμού και τελικά θάνατος.
      Τι κάνωΤι αποφεύγω
        • ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΕΝΤΩΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΩΡΩΝ
        • ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΩ – αν μπορώ να σκοτώσω το φίδι και να το πάρω μαζί μου στον κτηνίατρο για αναγνώριση
        • Πιέζω την γύρω από το δάγκωμα περιοχή από τη περιφέρεια προς το σημείο του δαγκώματος ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα από την πληγή – συμπαρασύροντας μαζί και δηλητήριο
            • Δεν επιχειρώ την τομή της πληγής για να προβώ σε αναρρόφηση του δηλητήριου
            • Δεν βάζω πάγο στην περιοχή
            • Δεν εφαρμόζω πιεστικό επίδεσμο
            • Αντί να χάνω καιρό με τις πρώτες βοήθειες ΤΡΕΧΩ στον κτηνίατρο. Μπορώ να τον αφήσω να περπατήσει μέχρι το αυτοκίνητο αλλά όχι να τρέξει για να μην απλωθεί το δηλητήριο


              ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
              Συμπτώματα : αλλαγή συμπεριφοράς, βαριά αναπνοή, αδυναμία και κατάπτωση, κλαψούρισμα, ένδειξη πόνου στην περιοχή της κοιλιάς, σπασμοί, διάρροια, εμετός, παράλυση.
              Τι κάνωΤι αποφεύγω
                • Προσπαθώ να εντοπίσω την ουσία
                • Κάθε λεπτό που περνάει αυξάνει την πιθανότητα της μόνιμης βλάβης. Επικοινωνώ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ περιγράφω τα συμπτώματα και αναφέρω την ουσία που πιθανόν έχει ληφθεί.
                • Σε περίπτωση κατάποσης υγρών μπαταρίας, λευκαντικού δίνω γάλα μαγνησίας ως πρώτη προσπάθεια αντιστάθμισης.
                • Μικρές ποσότητες γάλακτος καλύπτουν τα τοιχώματα του στομάχου και απαλύνουν τον πόνο.
                • Τα γλυκά, η κατάποση μολυβιού η μελάνης δημιουργούν συμπτώματα δηλητηρίασης αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνα. Είναι ασφαλές στην περίπτωση αυτή να του δώσω ενεργό άνθρακα σε χάπια η σιρόπι με ωερό και να συμβουλευτώ τον κτηνίατρο για περαιτέρω οδηγίες
                • Για την εξουδετέρωση οξέος δίνω σόδα φαγητού, ενώ για την εξουδετέρωση αλκαλίου (αλκαλικό απορρυπαντικό) δίνω λεμονάδα
                • Κατά την επίσκεψη μου στον κτηνίατρο είναι σκόπιμο να φέρω μαζί μου και δείγμα εμετού ή και δείγμα κοπράνων για την ταυτοποίηση της ουσίας
                  • Αν ο σκύλος έχει καταπιεί κάποια καυστική ουσία (καυστική ποτάσα η υγρό καθαρισμού ή κάποιο αλκαλικό διάλυμα ΔΕΝ προκαλώ εμετό διότι έτσι διπλασιάζω τη βλάβη σε οισοφάγο, λάρυγγα κ.λπ.


                  ΕΓΚΑΥΜΑ
                  Συμπτώματα:
                  • Α βαθμού: Επιφανειακό, το τρίχωμα εξακολουθεί να είναι σταθερό στη θέση του, το δέρμα είναι ερυθρό ή ελαφρώς αποχρωματισμένο και πονά ελαφρά.
                  • Β βαθμού: Το τρίχωμα έχει καεί και το δέρμα καλύπτεται από φυσαλίδες.
                  • Γ βαθμού: Το τρίχωμα έχει καεί και το δέρμα φαίνεται λευκό ή καρβουνιασμένο ενώ ρέει κιτρινωπό ή αιμορραγικό υγρό. Οι νευρικές απολήξεις έχουν καεί και ο σκύλος δεν νιώθει πόνο, μπορεί όμως να έχει περιέλθει σε κατάσταση σοκ.
                  Τι κάνωΤι αποφεύγω
                    • Ηρεμώ και περιορίζω τις απότομες αντιδράσεις του σκύλου. Αρχικά ρίχνω άφθονο νερό πάνω στην προσβεβλημένη (εγκαυματική) επιφάνεια. Στη συνέχεια η επίθεση ενός δροσερού υγρού υφάσματος μπορεί να κατευνάσει τον πόνο και να επιβραδύνει την διάτρηση των ιστών. Για προστασία μπορώ να κάνω χαλαρή περίδεση της περιοχής
                    • Ο κυριότερος κίνδυνος (ανάλογα βέβαια με τη σοβαρότητα του εγκαύματος) είναι η αφυδάτωση μέσω εξάτμισης από την εγκαυματική επιφάνεια. Για το λόγο αυτό χορηγώ άφθονο νερό.
                    • Όσο μεγαλύτερη είναι η προσβεβλημένη περιοχή τόσο αυξάνει η επικινδυνότητα.
                    • ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΜΕΣΩΣ
                      • Δεν σπάω τις φυσαλίδες ούτε εφαρμόζω εμπειρικές θεραπείες όπως π.χ. επάλειψη με βούτυρο.


                      Πηγή : viozois.gr